مقایسه سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس

بررسی فنی تفاوت سقف وافل با سقف یوبوت و کوبیاکس

 

در مقاله قصد داریم به بررسی فنی تفاوت سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس بپردازیم .ابتدا به معرفی مختصر هر سیستم در ذیل تصویر آن می پردازیم و در ادامه به معایب سقف یوبوت هم اشاره میکنیم.

 

نمای سقف وافل

سقف وافل چیست؟

سقف وافل نوعی دال مشبک محسوب می شود که این سیستم مرکب از تیرچه های عمود بر هم که با فواصل مساوی در دو امتداد وجود دارند ویک دال فوقانی می باشد . این ترکیب موجب بوجود آمدن تیرهای T شکل متعدد در دو جهت میگردد .وجود حفره های زیر سقف موجب کاهش مصرف بتن و کاهش بار مرده سازه میشود و به بهینه شدن سازه ساختمان کمک می نماید .

سقف یوبوت

سقف یوبوت چیست؟

یک نوع دال محسوب میشود که برای کاهش حجم بتن در سقف ، احجام پلاستیکی توخالی چیده میشود و این احجام در بتن سقف مدفون میشود که این نوع دال را دال مجوف یامیان تهی می نامند .که این سیستم مرکب از تیرچه های عمود بر هم که با فواصل مساوی در دو امتداد وجود دارند ویک دال فوقانی و یک دال تحتانی می باشد  .

حال به تشریح تفاوت ها و بررسی مزایای هر سیستم می پردازیم تا در پایان بتوانیم از مقایسه سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس نتیجه گیری درستی داشته باشیم .

  1. بررسی از لحاظ آیین نامه ای
  2. بررسی از نظر وزن و بار مرده
  3. از نظر قیمت و هزینه اجرا
  4. از نظر مصرف میلگرد و بتن
  5. از نظر سرعت اجرا و سهولت اجرا
  6. از لحاظ کیفیت اجرا

1-بررسی وافل و یوبوت از نظر آیین نامه ای

سقف وافل مورد تایید مقررات ملی ساختمان و آیین نامه های بین المللی است. که ضوابط طراحی سقف مشبک (وافل) مطابق فصل 18مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ویرایش سال 92می باشد.
 
سیستم دال مجوف یوبوت نیز به لحاظ آیین نامه ای مورد تایید بوده و مرکز تحقیحقات راه و مسکن و شهرسازی طی بررسی هایی که همگام با ورود سیستم سقف یوبوت به کشور انجام داد ، دستورالعملی را با عنوان (الزامات فنی  سقف بتن مسلح مجوف با تیرچه دو طرفه با قالب های ماندگار ) منتشر نمود .
نکته اینجاست که از اختراع دال مجوف (تو خالی) مدت زیادی نمیگذرد و هر چند از لحاظ آیین نامه ای قابل طرح و اجرا میباشد ولی در ایران حدود سال 90 این سیستم ها وارد ایران شدند و در همین زمان کوتاه بسیاری از معایب و سختی های اجرا و…باعث بی میلی کارفرمایان و طراحان به این سیستم شد .
اما سقف وافل یک سیستم با قدمت زیاد می باشد که ضوابط آن از قدیم در آیین نامه های ایران موجود بوده و سابقه اجرای این سقف در ایران نیز به بیش از 50 سال می رسد و باید گفت این سیستم در طول این سالها توانسته نظر طراحان و کارفرمایان را به خود جلب کند .
مبحث 9 مقررات ملی ساختمان

2-بررسی وافل و یوبوت از نظر وزن و بار مرده

یکی از مزیت های اصلی سقف وافل نسبت به دال های یوبوت و کوبیاکس سبک بودن این سقف است . تصویر روبرو به مقایسه سقف یوبوت و کوبیاکس 35 سانتی و سقف وافل 35 سانتی آریس وافل پرداخته است همانطور که در جدول روبرو مشخص است سقف وافل به میزان 170 کیلوگرم از سقف یوبوت سبکتر می باشد  .
این در حالی است که از سه دیتایل روبرو  ، سقف وافل دهانه بلند تری  را بدلیل سبک بودن و خیز کمتر جوابگو است .

3-بررسی وافل و یوبوت از نظر قیمت وهزینه اجرا

برای مقایسه قیمت سقف وافل با سقف یوبوت و کوبیاکس جدول روبرو با برسی اختلاف هرینه فقط در اجرای سقف تهیه گردید.

قیمت سقف وافل حدود 77 هزار تومان ارزانتر از سقف یوبوت و کوبیاکس می باشد و این اختلاف تنها مربوط به سقف است و بدلیل سبکتر شدن سقف ، کاهش مصرف میلگرد و بتن در فونداسیون و تیر و ستون را نیز می بایست به این عدد اضافه کرد .

ضمنا استفاده از روان کننده بتن در سقف یوبوت و کوبیاکس ضروری است که هزینه آن نیز می بایست به این عدد اضافه شود.

در خصوص دستمزد اجرا ، دستمزد اجرا با کیفیت اجرا متناسب است ولی در شرایط برابر دستمزد اجرای سقف وافل کمتر از سقف یوبوت است زیرا میتوان وافل را بدون فرش کردن پلای وود اجرا کرد و همچنین حجم آرماتوربندی سقف یوبوت بیشتر از سقف وافل می باشد

در اجرای این نوع سقف ها حتما  تا دو سقف پایینتر از سقفی که بتن ریزی می شود جک های اطمینان گذاشته شود که این موضوع موجب افزایش ابزار مورد نیاز و افزایش هزینه اجرا می شود.

مقایسه قیمت سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس

4-بررسی وافل و یوبوت از مصرف میلگرد وبتن

درتصویر مقابل مقایسه سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس از نظر مصرف بتن آورده شده است . مشاهده میکنید که  از نظر مصرف بتن در دال با ضخامت برابر سقف وافل حدود 0.08متر مکعب بتن کمتری مصرف می کند .

همچنین استفاده از سقف وافل موجب کاهش مصرف میلگرد سقف به میزان 6 کیلوگرم فقط در سقف می شود و قطعا به همین نسبت موجب کاهش مصرف میلگرددر سایر اجزاء سازه می گردد.

5-بررسی وافل و یوبوت از نظر سرعت اجرا و سهولت اجرا

مقایسه سقف وافل با یوبوت و کوبیاکس از نظر سرعت اجرا ، سقف وافل بدلیل وزن کمتر با مقدار کمتر جک ولوله قابل اجراست و همچنین میتوان وافل را مستقیم روی زیرسازی و بدون فرش کردن سه لایی یا پلای وود  اجرا کرد و با توجه به حجم کمتر میلگرد و اجرای میلگرد در یک مرحله و یک شبکه مش سرعت آرماتوربندی را بالا می رود.

اما در سقف یوبوت و کوبیاکس باید زیر سازی بسیار محکمی انجام شود و حتی الامکان از داربست چکشی با اسکافلد استفاده شود و حتما می بایست پلی وود فرش شود و آرماتور بندی هم در دو مرحله و در دوشبکه کامل مش می بایست اجرا شود . در اجرای این نوع سقف ها حتما  تا دو سقف پایینتر ار سقفی که بتن ریزی می شود جک های اطمینان گذاشته شود .

تصاویر روبرو بدرستی مطالب فوق را تایید می کند . همانطور که در تصویر بالاکه مربوط به اجرای سقف آریس وافل است می بینید حجم زیر سازی کم و بدون نیاز به پلای وود و با ابزار معمولی اجرا شده است ولی در تصویر پایین که مربوط به اجرای سقف مجوف است حجم ابزار بسیار زیاد و حتما می بایست پلای وود استفاده کرد و این امر موجب افزایش هزینه و زمان پروژه می گردد.

پس می توان گفت سرعت اجرای سقف وافل بیشتر از دال مجوف یوبوت و کوبیاکس است .

 

زیرسازی سقف وافل
زیرسازی سقف وافل
زیر سازی سقف یوبوت
زیر سازی سقف یوبوت و کوبیاکس

6-بررسی وافل و یوبوت از لحاظ کیفیت اجرا

بخشی از کیفیت اجرا ناشی از تجربه و دقت مجری سازه است و نمیتوان نواقص آن را به سیستم سقف وارد کرد .

بخش دیگر مربوط به کیفیت مصالح است که متاسفانه در سیستم دال مجوف تولید کنندگان بی شناسنامه موجب ورود یوبوت های بی کیفیت به بازار شدند که قبل از بتن ریزی بسیاری از انها میشکست و با بتن پر میشد و موجب افزایش بار مرده نسبت به محاسبات طراحی می گردد اما در وافل این موضوع وجود ندارد و طرح و اجرا  یکی است و از نظر کیفیت وافل اکثر تولید کنندگان وافل در ایران محصولی با کیفیت قابل قبول به مشتری ارایه میدهند .

 اما تجربه نشان داده که کیفیت اجرای سقف وافل بهتر از سقف های مجوف می باشد و برخی از  معایب سقف یوبوت  مانند کرمو شدن بتن و نیاز به استفاده از روان کننده در سقف وافل بسیار کم تر است .

نمای سقف وافل
کیفیت و نمای اکسپوز سقف وافل
کرمو شدن بتن در سقف یوبوت
کرمو شدن بتن در سقف یوبوت
4.7/5 - (8 امتیاز)

4 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • با سلام اطلاعاتتون خیلی خوبه اگه امکان داشته باشه میخوام عکس العملهای سقف رو در برابر زلزله به صورت محاسباتی بدونم
    ممنونم

    پاسخ
  • سلام . اگه اشکالی نداره میخوام از اطلاعاتتون در پروژه پایانترمم استفاده کنم

    پاسخ
  • از لحاظ استفاده در ساختمانهای مسکونی با توجه به بررسی معماری آکوستیکی قضیه و افزایش ضخامت سقف و لزوم استفاده از سقف کاذب بررسی فرمایید

    پاسخ
  • افشین فرهنگی
    مارس 3, 2021 6:40 ب.ظ

    ممنون آز مطالب مفید و مختصرتون

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست